Zasady zdrowego żywienia dla dzieci i dorosłych
Karmienie dziecka już od pierwszych dni jego życia jest dla rodziców jednym z najtrudniejszych wyzwań, z jakim muszą się zmierzyć w nowej roli. Wraz z wiekiem dziecka i rozszerzaniem jego diety, przychodzi czas na zdrowe odżywianie, które w przyszłości procentuje wyrobieniem pozytywnych nawyków. A te mają wpływ na zdrowie i prawidłowy rozwój pociechy, na każdym etapie jej życia.
Czym jest zdrowe odżywianie dziecka?
W pierwszych miesiącach życia najlepszym pokarmem dla malucha jest mleko mamy. Już kilkanaście tygodni później niezbędne jest rozszerzenie tej diety o kolejne wartościowe produkty spożywcze. Jest to najlepszy moment na wprowadzanie zasad zdrowego odżywiania. W diecie kilkuletniego dziecka powinny pojawić się zdrowe węglowodany, które zaopatrują szybko rozwijający się organizm w produkty następnie przetwarzane na energię. Zalicza się do nich kasze – jęczmienna, gryczana, jaglana. Kolejnym ważnym składnikiem jest białko, którego dostarczają chude wędliny, produkty mleczne, rośliny strączkowe. Przedszkolak powinien znaleźć na swoim talerzu także zdrowe tłuszcze roślinne, pochodzące z oliwy, olejów, orzechów i morskich ryb. Na koniec, rodzice nie powinni zapominać o witaminach i minerałach, niezbędnych do prawidłowego wzrostu i rozwoju. Te natomiast znajdują się w wyżej wymienionych produktach, a także w owocach i warzywach.
Zdrowe żywienie malucha
Ustalenie odpowiedniego menu dla dziecka nigdy nie jest łatwym zadaniem. Metodą prób i błędów, należy sprawdzać, jakie produkty dane dziecko akceptuje od pierwszego kęsa, a jakie zdecydowanie mu nie służą. Zdrowe żywienie (zobacz kilka wskazówek na https://blog-juniorangin.pl/category/jedzenie/) powinno się zaczynać już od najmłodszych lat, dzięki czemu można uniknąć nieprawidłowości rozwojowych czy chorób spowodowanych niedoborem niezbędnych składników odżywczych. Żeby dziecko chętnie próbowało nowych potrwa, każdy posiłek powinien być kolorowy, pachnący, a także powinien dawać małemu domownikowi możliwość wyboru. Posiłki powinny być także różnorodne – podawanie cały czas dokładnie tych samych pojedynczych produktów czy dań, może zniechęcić do dalszych eksperymentów kulinarnych lub do jedzenia tego, co jeszcze do niedawna było niemal podstawą codziennego menu. W przygotowania posiłku warto też zaangażować samo dziecko – ono bowiem najlepiej udekoruje swoją porcję zupy, sałatki czy choćby kanapkę, a jednocześnie chętnie pomoże rodzicom w ich dorosłych zadaniach.