Pomysły na sałatki warzywne dla całej rodziny
Często zastanawiamy się, co zrobić, by zachęcić naszą rodzinę do jedzenia większej ilości warzyw i owoców. Warto postawić na pyszne, kolorowe sałatki, które nawet przez dzieci zostaną zjedzone z przyjemnością. Nic tak nie kusi jak aromatyczny i pięknie podany posiłek. Poznaj więc przepisy na sprawdzone, smaczne sałatki warzywne, które będą wspaniałym dodatkiem do obiadu czy samodzielnym, sycącym daniem.
Sałatka z makaronem, kurczakiem i brokułami
Większość dzieci uwielbia jeść makaron. Warto wykorzystać ten fakt podczas przygotowywania posiłku. Aby przemycić w nim porcję warzyw, świetnym rozwiązaniem będzie sałatka z brokułami, do której dodamy jeszcze filet drobiowy. Przepis na nią jest naprawdę prosty. Zaczynamy od ugotowania makaronu w dużej ilości posolonej wody, zgodnie z przepisem na opakowaniu. W tym czasie myjemy filet z kurczaka, kroimy w drobną kostkę i – obficie posypany przyprawą gyros – smażymy na oliwie z oliwek do uzyskania złotego koloru. Brokuł gotujemy kilka minut na parze, dzięki czemu zachowa chrupkość. Wystudzone mięso, makaron i podzielony na różyczki brokuł mieszamy z pęczkiem posiekanego koperku. Wszystko otulamy kilkoma łyżkami Majonezu Dekoracyjnego WINIARY i podajemy.
Sałatka z brokułów i słonecznika
Świetnym urozmaiceniem sałatki jest posypanie jej prażonymi ziarnami, które nie tylko są pyszne, lecz także pięknie ozdabiają całość. Idealne połączenie stanowią brokuł, ser feta i ziarna słonecznika, które – polane lekkim sosem – zmieniają się w pyszną sałatkę. Aby ją przygotować, należy podzielić brokuł na różyczki i sparzyć go w lekko posolonej, gotującej się wodzie przez pięć minut. Następnie odcedzić i polać zimną wodą, by warzywo zachowało piękny zielony kolor. W tym czasie prażymy dwie łyżki ziaren słonecznika na suchej patelni, a ser feta kroimy w kostkę. Brokuły układamy na talerzu, posypujemy serem i polewamy sosem, który przygotowujemy z majonezu, jogurtu naturalnego i czosnku. Całość ozdabiamy uprażonymi ziarnami słonecznika.
Sałatka z melonem i rukolą
Dla osób lubiących bardziej nietypowe połączenia smaków rewelacyjnym rozwiązaniem będzie wykorzystanie w sałatce warzyw i owoców. Ciekawym pomysłem jest sałatka z rukolą, melonem, pomidorkami i kulkami sera mozzarella. Piękne kolory i słodki smak owoców sprawią, że wszyscy zjedzą taki posiłek ze smakiem. Jego wykonanie zaczynamy od przekrojenia melona na pół i usunięcia pestek. Aby jeszcze bardziej uatrakcyjnić wygląd sałatki, możemy wydrążyć kulki z owocu specjalną łyżką lub obrać go i pokroić w kostkę. Następnie mieszamy go z sosem przyrządzonym z ulubionej przyprawy warzywnej, wody, miodu, cytryny i oleju. Owoce, rukolę i pomidorki koktajlowe (przekrojone na połówki) mieszamy z odsączonymi z zalewy małymi kulkami sera mozzarella. Całość posypujemy pestkami słonecznika. Tę pyszną sałatkę możemy serwować samodzielnie lub z bagietką, która sprawi, że danie będzie jeszcze bardziej sycące.
Sałatka letnia do grilla
Wspaniałym dodatkiem do rodzinnego obiadu będzie lekka, zielona sałatka, którą przygotujemy w kilka minut. Wystarczy oczyszczoną sałatę masłową porwać na kawałki, dodać do niej posiekane pęczki szczypiorku i koperku oraz startą na grubych oczkach rzodkiewkę. Całość mieszamy z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY i doprawiamy odrobiną soli i cukru. Tę pyszną sałatkę najlepiej podawać od razu po przygotowaniu.