Jak hodować zioła i kiełki w kuchni

Jak hodować zioła i kiełki w kuchni?

Pozyskiwanie zdrowych warzyw nie jest takie proste. Gdy przyjrzymy się dokładniej tym, które dostarczane nam są w markecie, to widzimy, że ich jakość nie jest wysoka. Co więc uczynić, aby każdego dnia posiadać dostęp do zdrowych warzyw? Jeśli interesując na zioła i kiełki, których pożywanie jest bardzo zdrowe, to warto samodzielnie zadbać o ich wyhodowanie.

Okazuje się, że jest to możliwe w każdym domu i mieszkaniu. Nie potrzebujemy do tego zbyt dużego ogrodu, ponieważ sam parapet świetnie spełni swoją rolę. Przekonajmy się, jak moglibyśmy takie zioła i kiełki wyhodować krok po kroku.

Przygotowanie ziół i hodowanie

Sadzenie i hodowanie ziół w domu

Na samym początku powinniśmy ustalić idealne dla nas rodzaje ziół i kiełek. Kiedy je wyhodujemy, to później nie będziemy mieli żadnych problemów z ich spożyciem. Na coś takiego zdecydujemy się my oraz członkowie naszej rodziny. Ocenia się, że zioła najlepiej hoduje się, gdy każde z nich znajduje się w osobnym pojemniku czy doniczce. Nie powinniśmy więc sadzić ziół wspólnie, ponieważ wtedy nie uzyskalibyśmy dobrych zbiorów. W tym temacie na pewno przyda się nam żyzna gleba próchnicza, a zarazem regularne przycinanie ziół.

Nie należy zapominać o tym, by w spodzie doniczki czy pojemników, w których znajdują się zioła i ziemia, posiadały dziurki. Ich zadanie polega na skutecznym odprowadzaniu większej ilości wody, co eliminuje ryzyko gnicia ziemi. Okazuje się, że zioła świetnie hoduje się w drewnianych i metalowych skrzynkach, które łatwo można umieścić na parapecie w kuchni czy w jeszcze innych miejscach.

Plantery czyli nowoczesne hodowanie ziół i roślin

Nowoczesne hodowanie ziół i roślin w domu?

Okazuje się, że hodowanie pewnych warzyw, ziół, okazuje się szybsze poprzez tak zwane pantery. To wygodne pojemniki, urządzenia, które są w stanie dbać o idealną uprawę pewnych ziół. Dzieje się tak, ponieważ podlewanie i nawożenie okazuje się w nich bardzo proste, od góry.

SPRAWDŹ:  Mleko modyfikowane o najlepszym składzie – jak takie znaleźć?

Są jeszcze wyposażone w specjalne systemy nawadniania i oświetlenie. To sprawia, że każde nasiono uzyskuje tyle wody i wilgoci, światła, jaką potrzebuje.

Przygotowanie kiełek i hodowanie

Jeśli już opanowaliśmy hodowanie ziół, to warto skupić się na czymś nowym. Kiełki to wspaniałe warzywa, których spożywanie dostarcza nam wiele witamin i składników odżywczych. Na ich regularne spożywanie decydują się często wegetarianie, osoby walczące z anemią i kobiety w ciąży czy będące na diecie. Pewne kiełki dostępne są w sklepach, natomiast często ich jakość nie jest najlepsza, a dodatkowo cena dość wysoka. To sprawi, że o wiele lepiej jest zainteresować się samodzielną hodowlą takich kiełek w swojej kuchni. Wtedy smakują jeszcze lepiej, są bardziej ekologiczne, a dodatkowo nie występuje w nich niepotrzebna chemia.

Do hodowania kiełek potrzebujemy odpowiedniej kiełkownicy, którą jesteśmy w stanie zakupić za 20-30 zł. Takie naczynie jest podzielone na kilka części i dzięki temu za jednym razem możemy hodować kilka rodzajów kiełek. W kiełkownicy znajduje się pokrywa, zbiornik dolny na wodę, a zarazem syfon / dziurka odprowadzająca nadmiar wody.

Sadzenie i hodowanie kiełek w domu

Popularne kiełki:

  • rzodkiewki
  • brokuła
  • soczewicy
  • cebuli
  • czosnku

Takie kiełki udaje się jeszcze hodować w słoikach, które są przykryte odpowiednią ilością gazy. Polega to na tym, że nasiona kiełek sypiamy na sam dół słoika, później dodajemy gazy i wlewamy wodę. Na końcu odwracamy taki słoik i kiełki będą w stanie przedostać się przed gazę, wyrastając. Jest to możliwe, gdy oczywiście zapewnimy dostęp do świeżej i przegotowanej wody, jak i tlenu.

Podsumowanie: Hodowanie własnych ziół, kiełek, a zarazem dodatkowych warzyw, może stanowić dla nas ciekawą przygodę. A zarazem gwarantuje stały dostęp do najlepszych produktów, warzyw, których spożywanie pozytywnie wpłynie na nasze zdrowie i całej rodziny. Warto nabrać zwyczaju w hodowaniu takich warzyw, ponieważ jest to możliwe przez cały rok. Także w okresie zimowym kiełki i zioła możemy przygotowywać, co pozwoli nam zadbać o siebie i swoją dietę przez cały czas. Zachęcajmy do takiego hodowania również naszych krewnych i przyjaciół, co także wyjdzie nam na dobre.

SPRAWDŹ:  Jakie produkty są niezdrowe?
Marta Sowińska

Marta Sowińska

Psycholog dziecięcy z 10-letnim stażem, specjalizujący się w terapii behawioralnej. Autor licznych artykułów na temat radzenia sobie z trudnymi zachowaniami u dzieci. W wolnym czasie pasjonatka górskich wędrówek i fotografii przyrodniczej.​

Artykuły: 94

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *