Jak hodować zioła i kiełki w kuchni?
Pozyskiwanie zdrowych warzyw nie jest takie proste. Gdy przyjrzymy się dokładniej tym, które dostarczane nam są w markecie, to widzimy, że ich jakość nie jest wysoka. Co więc uczynić, aby każdego dnia posiadać dostęp do zdrowych warzyw? Jeśli interesując na zioła i kiełki, których pożywanie jest bardzo zdrowe, to warto samodzielnie zadbać o ich wyhodowanie.
Okazuje się, że jest to możliwe w każdym domu i mieszkaniu. Nie potrzebujemy do tego zbyt dużego ogrodu, ponieważ sam parapet świetnie spełni swoją rolę. Przekonajmy się, jak moglibyśmy takie zioła i kiełki wyhodować krok po kroku.
Przygotowanie ziół i hodowanie
Na samym początku powinniśmy ustalić idealne dla nas rodzaje ziół i kiełek. Kiedy je wyhodujemy, to później nie będziemy mieli żadnych problemów z ich spożyciem. Na coś takiego zdecydujemy się my oraz członkowie naszej rodziny. Ocenia się, że zioła najlepiej hoduje się, gdy każde z nich znajduje się w osobnym pojemniku czy doniczce. Nie powinniśmy więc sadzić ziół wspólnie, ponieważ wtedy nie uzyskalibyśmy dobrych zbiorów. W tym temacie na pewno przyda się nam żyzna gleba próchnicza, a zarazem regularne przycinanie ziół.
Nie należy zapominać o tym, by w spodzie doniczki czy pojemników, w których znajdują się zioła i ziemia, posiadały dziurki. Ich zadanie polega na skutecznym odprowadzaniu większej ilości wody, co eliminuje ryzyko gnicia ziemi. Okazuje się, że zioła świetnie hoduje się w drewnianych i metalowych skrzynkach, które łatwo można umieścić na parapecie w kuchni czy w jeszcze innych miejscach.
Plantery czyli nowoczesne hodowanie ziół i roślin
Okazuje się, że hodowanie pewnych warzyw, ziół, okazuje się szybsze poprzez tak zwane pantery. To wygodne pojemniki, urządzenia, które są w stanie dbać o idealną uprawę pewnych ziół. Dzieje się tak, ponieważ podlewanie i nawożenie okazuje się w nich bardzo proste, od góry.
Są jeszcze wyposażone w specjalne systemy nawadniania i oświetlenie. To sprawia, że każde nasiono uzyskuje tyle wody i wilgoci, światła, jaką potrzebuje.
Przygotowanie kiełek i hodowanie
Jeśli już opanowaliśmy hodowanie ziół, to warto skupić się na czymś nowym. Kiełki to wspaniałe warzywa, których spożywanie dostarcza nam wiele witamin i składników odżywczych. Na ich regularne spożywanie decydują się często wegetarianie, osoby walczące z anemią i kobiety w ciąży czy będące na diecie. Pewne kiełki dostępne są w sklepach, natomiast często ich jakość nie jest najlepsza, a dodatkowo cena dość wysoka. To sprawi, że o wiele lepiej jest zainteresować się samodzielną hodowlą takich kiełek w swojej kuchni. Wtedy smakują jeszcze lepiej, są bardziej ekologiczne, a dodatkowo nie występuje w nich niepotrzebna chemia.
Do hodowania kiełek potrzebujemy odpowiedniej kiełkownicy, którą jesteśmy w stanie zakupić za 20-30 zł. Takie naczynie jest podzielone na kilka części i dzięki temu za jednym razem możemy hodować kilka rodzajów kiełek. W kiełkownicy znajduje się pokrywa, zbiornik dolny na wodę, a zarazem syfon / dziurka odprowadzająca nadmiar wody.
Popularne kiełki:
- rzodkiewki
- brokuła
- soczewicy
- cebuli
- czosnku
Takie kiełki udaje się jeszcze hodować w słoikach, które są przykryte odpowiednią ilością gazy. Polega to na tym, że nasiona kiełek sypiamy na sam dół słoika, później dodajemy gazy i wlewamy wodę. Na końcu odwracamy taki słoik i kiełki będą w stanie przedostać się przed gazę, wyrastając. Jest to możliwe, gdy oczywiście zapewnimy dostęp do świeżej i przegotowanej wody, jak i tlenu.
Podsumowanie: Hodowanie własnych ziół, kiełek, a zarazem dodatkowych warzyw, może stanowić dla nas ciekawą przygodę. A zarazem gwarantuje stały dostęp do najlepszych produktów, warzyw, których spożywanie pozytywnie wpłynie na nasze zdrowie i całej rodziny. Warto nabrać zwyczaju w hodowaniu takich warzyw, ponieważ jest to możliwe przez cały rok. Także w okresie zimowym kiełki i zioła możemy przygotowywać, co pozwoli nam zadbać o siebie i swoją dietę przez cały czas. Zachęcajmy do takiego hodowania również naszych krewnych i przyjaciół, co także wyjdzie nam na dobre.